Vetési útmutató

Talaj előkészítés és vetés

A talajt nem szükséges mélyen felásni, mert azzal károsítjuk az élővilágát és a struktúráját.Dolgozzuk meg a talajt. A tömörödött talajt meg kell lazítani, mert lazának és morzsalékosnak kell lennie. Lazább talajok esetén elég lehet gereblyével simára gereblyézni a talajfelszínt.Néhány napig pihentessük a megművelt területet. Most, hogy a talajt előkészítettük, kezdődhet a vetés. Ha a magot homokkal keverjük az lehetővé teszi a magvak egyenletesebb eloszlását, és az üres helyek is könnyebben láthatóvá válnak. A magokat igyekezzünk vékonyan elszórni, hogy laza szerkezetű növényzet jöjjön létre ami így lehetőséget kínál újabb fajok megtelepedésének is. Gereblyézzük be a magokat a talajba. Vetés után a magokat néhány milliméter mélyen a talajba gereblyézzük. A magokat nem szabad túl mélyen a földbe ültetni, mivel sok vadvirág magja a napfényen csírázik. Tapossuk meg egy kicsit a földet és alaposan öntözzük meg az elültetett magjainkat.Rendszeres öntözés szükséges a mag kikeléséig hosszú száraz időszakok alatt. Körülbelül 2–4 hét elteltével méhlegelőnk normál körülmények között csírázik, 8-10 hét után csodálhatjuk meg az első virágokat.


Egyéb hasznos információk

A túlzottan tömörödött talajból nehezen tud kihajtani a csíra. Az éledő magvak lélegeznek, anyagcsere folyamataikhoz levegőre, oxigénre is szükségük van, amelyet a tömörödött talaj szintén gátol. A csírázáskor keletkezett szén-dioxid sem halmozódhat fel a mag körül, rosszul levegőző talajban (pl. agyagos talaj) a magvak megfulladhatnak.

A magvak csírázását fizikailag is gátolhatja a maghéj. Ezt mesterségesen úgy szüntetjük meg, hogy a kevésbé vastag héjú magvakat vízben előáztatjuk, illetve a kemény héjú magvakat felsértjük.

Vannak elfekvő magok, melyek csak hosszabb idő alatt képesek kicsírázni. Ezeket rétegezni szokás, azaz elvetjük őket, és nedvesen tartjuk akár 3-4 hónapon át kb.10 C fokhőmérsékleten. Ilyen körülmények között nem kezdődik el a csírázás folyamata, de a gátló vegyületek lassan kioldódnak a magból, majd a hőmérséklet emelkedésével kicsíráznak. Csírázásgátló anyag azért van a magban mert ha megérik, és még az ősz folyamán kihajt a téli fagy megölné. Télen természetes körülmények között ezek a vegyületek eltűnnek a magból.

Ha hideghatásra van szüksége egy magnak, akkor homokkal, perlittel, komposzttal kevert ültető közeggel töltsünk meg cserepeket, a földet nedvesítsük be, és erre tegyük a magokat. Finoman nyomkodjuk a talajba őket. Tegyük egy nylon zacskóba, és helyezzük a hűtő alsó részére. Soha ne tegyük a magokat  a hűtő fagyasztó részébe. A gyors lehűlés a magoknak túl sok, a sejtmembránok nem tudják elviselni a fagy okozta nyomást, ezért roncsolódnak és a magok elhalnak.

Hüvelyesek mint például az aranyeső magját forrázással késztethetjük gyorsabb csírázásra. Tegyük  a magokat szitára, forró vízzel leöntjük őket, és kihűlésig a párolgó víz fölött lefedve tároljuk. Ideális esetben a mag vizet vesz fel, megduzzad, de a csíra nem jelenik meg.

Ha saját magunk gyűjtünk magokat, alaposan szárítsuk meg azokat. A nedves, nyirkos magokat  megtámadják különböző gombás betegségek, és a várt eredmény elmarad.

A különböző típusú magok vetése

A magok nagyon sokfélék, és sokféle stratégiát követnek. Ezért fontos, hogy a magok típusának megfelelően történjen a vetés. Minden növény leírásánál olvasható egy rövid vetési tájékoztató, amit érdemes elolvasni, még a vásárlás előtt.

Apró magok

Az apró, milliméteres, vagy kisebb magokat elegendő a morzsalékos talajfelszínre szórni és gereblyével óvatosan, néhány mm mélyre bedolgozni. Fontos, hogy a talajfelszínt folyamatosan nedvesen tartsuk, nehogy a csírázó magok kiszáradjanak.Közepes magok

A közepes, 1-2 mm-es magokat kb. 2-3 cm mélyre kell vetni és szintén gondoskodni kell a talaj nedvesen tartásáról, de a felszín kiszáradása nem okoz problémát.


Nagy magok

A 3 mm-nél nagyobb magokat mélyebbre, kb. 3-5 cm mélyre kell vetni, gondoskodni kell a talaj nedvesen tartásáról, de a felszín kiszáradása nem befolyásolja a csírázást.


Fényen csírázó magok

Vannak olyan magok, amelyek csak fényen csíráznak, ezeket csak az előkészített, morzsalékos talajfelszínre kell szórni, de nem szabad bedolgozni.

Csonthéjas magok

A csonthéjas magok nehezen csíráznak. Vetés előtt érdemes néhány napig áztatni őket. Előfordulhat, hogy a csírázásukhoz több évre van szükség.