Vetési útmutató
Talaj előkészítés és vetés
A talajt nem szükséges mélyen felásni, mert azzal károsítjuk az élővilágát és a struktúráját.Dolgozzuk meg a talajt. A tömörödött talajt meg kell lazítani, mert lazának és morzsalékosnak kell lennie. Lazább talajok esetén elég lehet gereblyével simára gereblyézni a talajfelszínt.Néhány napig pihentessük a megművelt területet. Most, hogy a talajt előkészítettük, kezdődhet a vetés. Ha a magot homokkal keverjük az lehetővé teszi a magvak egyenletesebb eloszlását, és az üres helyek is könnyebben láthatóvá válnak. A magokat igyekezzünk vékonyan elszórni, hogy laza szerkezetű növényzet jöjjön létre ami így lehetőséget kínál újabb fajok megtelepedésének is. Gereblyézzük be a magokat a talajba. Vetés után a magokat néhány milliméter mélyen a talajba gereblyézzük. A magokat nem szabad túl mélyen a földbe ültetni, mivel sok vadvirág magja a napfényen csírázik. Tapossuk meg egy kicsit a földet és alaposan öntözzük meg az elültetett magjainkat.Rendszeres öntözés szükséges a mag kikeléséig hosszú száraz időszakok alatt. Körülbelül 2–4 hét elteltével méhlegelőnk normál körülmények között csírázik, 8-10 hét után csodálhatjuk meg az első virágokat.
Egyéb hasznos információk
A túlzottan tömörödött talajból nehezen tud kihajtani a csíra. Az éledő magvak lélegeznek, anyagcsere folyamataikhoz levegőre, oxigénre is szükségük van, amelyet a tömörödött talaj szintén gátol. A csírázáskor keletkezett szén-dioxid sem halmozódhat fel a mag körül, rosszul levegőző talajban (pl. agyagos talaj) a magvak megfulladhatnak.
A magvak csírázását fizikailag is gátolhatja a maghéj. Ezt mesterségesen úgy szüntetjük meg, hogy a kevésbé vastag héjú magvakat vízben előáztatjuk, illetve a kemény héjú magvakat felsértjük.
Vannak elfekvő magok, melyek csak hosszabb idő alatt képesek kicsírázni. Ezeket rétegezni szokás, azaz elvetjük őket, és nedvesen tartjuk akár 3-4 hónapon át kb.10 C fokhőmérsékleten. Ilyen körülmények között nem kezdődik el a csírázás folyamata, de a gátló vegyületek lassan kioldódnak a magból, majd a hőmérséklet emelkedésével kicsíráznak. Csírázásgátló anyag azért van a magban mert ha megérik, és még az ősz folyamán kihajt a téli fagy megölné. Télen természetes körülmények között ezek a vegyületek eltűnnek a magból.
Ha hideghatásra van szüksége egy magnak, akkor homokkal, perlittel, komposzttal kevert ültető közeggel töltsünk meg cserepeket, a földet nedvesítsük be, és erre tegyük a magokat. Finoman nyomkodjuk a talajba őket. Tegyük egy nylon zacskóba, és helyezzük a hűtő alsó részére. Soha ne tegyük a magokat a hűtő fagyasztó részébe. A gyors lehűlés a magoknak túl sok, a sejtmembránok nem tudják elviselni a fagy okozta nyomást, ezért roncsolódnak és a magok elhalnak.
Hüvelyesek mint például az aranyeső magját forrázással késztethetjük gyorsabb csírázásra. Tegyük a magokat szitára, forró vízzel leöntjük őket, és kihűlésig a párolgó víz fölött lefedve tároljuk. Ideális esetben a mag vizet vesz fel, megduzzad, de a csíra nem jelenik meg.
Ha saját magunk gyűjtünk magokat, alaposan szárítsuk meg azokat. A nedves, nyirkos magokat megtámadják különböző gombás betegségek, és a várt eredmény elmarad.
A különböző típusú magok vetése
A magok nagyon sokfélék, és sokféle stratégiát követnek. Ezért fontos, hogy a magok típusának megfelelően történjen a vetés. Minden növény leírásánál olvasható egy rövid vetési tájékoztató, amit érdemes elolvasni, még a vásárlás előtt.
Apró magok
Az apró, milliméteres, vagy kisebb magokat elegendő a morzsalékos talajfelszínre szórni és gereblyével óvatosan, néhány mm mélyre bedolgozni. Fontos, hogy a talajfelszínt folyamatosan nedvesen tartsuk, nehogy a csírázó magok kiszáradjanak.
Közepes magok
A közepes, 1-2 mm-es magokat kb. 2-3 cm mélyre kell vetni és szintén gondoskodni kell a talaj nedvesen tartásáról, de a felszín kiszáradása nem okoz problémát.
Nagy magok
Fényen csírázó magok
Vannak olyan magok, amelyek csak fényen csíráznak, ezeket csak az előkészített, morzsalékos talajfelszínre kell szórni, de nem szabad bedolgozni.
Csonthéjas magok
A csonthéjas magok nehezen csíráznak. Vetés előtt érdemes néhány napig áztatni őket. Előfordulhat, hogy a csírázásukhoz több évre van szükség.